立院選舉有建制派泛民、有年輕人玩嘢...
甚麼才是好方案?贏到議席咪係好方案囉!
講來講去,大家都係計數,大家都想贏過半議席楂莊~~
大家利益立場不同,點講都冇用架啦...
鬼叫而家中央話事咩?!
在台灣,何嘗不是?
在香港、在大陸...個個都話想中國統一!
在台灣...個個都會問,好地地...做乜要統一?
 

主權?一個中國?
這麼多年來,台灣一直都是主權獨立,有自己的政府、自己的制度、自己的軍隊,好好的...為甚麼要放棄自己的主權?!總統也好,議員也好,都是一人一票產生的,好好的...為甚麼要投向一黨專政?!將來又要像香港一樣,爭取政改?!為甚麼一定要一個中國?如果一定要一個中國,為甚麼一定要中國大陸?

歷史?自古以來是中國一部份?
不見得...只是明朝、清朝時候漢人佔領了一段時間而已,後來就到日本人統治,1949 年後就是國民政府,跟中國大陸關係有多密切?只是居民以中國人為主而已。祖國?何來祖國?只是統治過二百多年而已,台灣人的本土意識很強,經濟、文化、價值觀都有自己的一套,好好的...為甚麼要統一,被大陸同化?香港人會為利益而讓步,個個都話...回歸祖國好,台灣人則較為堅持,有錢大晒咩?!

台灣、大陸...根本就係兩個世界!
尤其是看見香港的領導人唯命是從...仲敢咩?!
蘭帕德 不是在搞對抗,也不是在搞革命、搞起義~~
不過...己所不欲,勿施於人,不會再倡議中國統一了!
愛情...是雙方面的~~

 

 

, , , , , , ,

傑拉德在台中 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()