唔記得仲有台灣深度行未寫完添~~
今次要介紹的是位於中部的清境農場,相比上次介紹的車埕集集遠好多...
唔係嚇你...天都未光,凌晨六點就已經去到台北客運站,準備出發。
作為夜魔一族,點會咁早起身丫,梗係未瞓啦!


 

首先搭四粒半鐘,去到一個名為埔里的地方,一睇就知係釀酒的小鎮啦!
然後再搭多一粒鐘上山,幾個人搭的士都唔貴喎,800 台幣左右。

經過這兩程車,乜都瞓夠啦~~
車埕的情況一樣,當年這裡是一大遍牧場,後來畜牧業式微,就改為旅遊區囉。
清境農場主打的景點名為青青草原,漫山青草,可惜當日天色迷懞。
草原中,當然少不了主角由朝到晚掛住食的主角...綿羊啦!

 

作為旅遊區,當然少不了綿羊表演,都係打根斗、跳火圈之類,冇乜特別。


表演場地附近有飼料販賣機,大朋友小朋友都顛埋一份。

原來綿羊真係好鬼死為食架!一見到小朋友攞住飼料即時圍佢。
 

一路行上山(其實好細個山~~)有一個名為音樂堡的景點,
除了售賣紀念品,還有一些夠秤的小綿羊,有啲企都未企得穩,So Cute

玩完綿羊之後,經過一條名為天長地久步道的棧道,好明顯係俾人影婚紗相架啦!

然後就會去到其他牧區,除了綿羊,原來仲有乳牛添。

講真,草原沒有想像中那麼大,邊走邊吃邊拍照,也夠你漫步大半天。
不過即日來回就似乎太辛苦了,所以建議可以在那裡住一天。
唔係講笑,清境的民宿,遠看真係靚到曉飛!

價錢又唔係貴喎,幾百元港幣一天,抵玩!
不過唔係間間都有冷氣的,事關清境海拔幾千呎,很清涼的。
好玩~好玩~

 

, ,

傑拉德在台中 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()